Speur en zweetwerk.

Speur en zweetwerk zijn twee verschillende disciplines waarvoor beide een andere keuze van materiaal geldt. Hieronder leggen wij kort uit wat speur en zweetwerk inhoud en welke materialen er gekozen kunnen worden.

Speurwerk.

Speurwerk is het zo snel mogelijk opsporen van vermiste of voortvluchtige personen. De hond wordt getraind op het speuren van menselijke geuren. Speuren is voor een hond een natuurlijke gave, dat hoeven we hem niet te leren. 

Zweetwerk.

Zweet is een term die jagers gebruiken voor bloed. Zweetwerk is het nazoeken van een dier wat gewond is geraakt en uit zijn lijden verlost moet worden. hierbij kunt u denken aan een ree, zwijn of hert wat door een auto is aangereden en met gebroken poten de dekking nog in weet te komen. Ook kan het een dier zijn wat door een jager geschoten is maar waarbij het dier na beschoten te zijn niet op de plaats ligt waar het stond. In zulke gevallen kan er een beroep gedaan worden op een zweethondenteam. Een Zweethonden team bestaat uit een zweethond met zijn geleider. De hond is opgeleid om het spoor van een gewond dier na te zoeken en kan zowel op het verloren zweet werken als op de voetafdrukken waarbij er middels geurklieren aan de hoeven een specifieke geur wordt achter gelaten op de bodem.

Benodigdheden;
- Zweethalsband (speciale voorgevorme halsband)
- Zweetlijn (10-12 meter lange lijn zonder lus op het einde)
- Tas voor de verdere benodigdheden (schoudertas of een rugtas)
- Drinken voor de hond en voor de baas (indien het een heel lang spoor is en er moet gepauzeerd worden)
- Eten voor de hond en voor de baas (indien het een heel lang spoor is en er moet gepauzeerd worden)
- Goede en stevige kleding
- Laarzen of schoenen die niet snel nat worden
- Markeer middelen om het spoor te markeren (zodat terug gegrepen kan worden)
- Veiligheids vest (zodat je goed zichtbaar bent)
- Handschoenen (waarmee je ook dorens en dergelijke kan vastpakken)
- Pet of hoed i.v.m. teken

© 2018 - 2023 jachthond-training | sitemap | rss